Δεν είναι κάθε συμβουλή που λαμβάνουμε στη ζωή και στη δουλειά μας χρήσιμη, αλλά μερικές μπορούν να αλλάξουν εντελώς την προοπτική μας.
Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον που μεταμορφώνει ριζικά την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, όπως τονίζεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της απασχόλησης 2023.
Ζητήσαμε από τους καλεσμένους της σειράς podcast του Φόρουμ “Meet The Leader” να μοιραστούν τις πιο πολύτιμες συμβουλές που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους.
- Σε ποιο μέρος του κόσμου ανήκετε;
Ο Leif Johansson, πρώην μη εκτελεστικός πρόεδρος της AstraZeneca, αφηγείται την κριτική που άσκησε σε κάτι που η ομάδα του είχε κάνει -κατά την άποψή του- άσχημα. Το αφεντικό του συμφώνησε, αλλά του έδωσε και την ακόλουθη συμβουλή:
“Όταν αρχίσεις να πιστεύεις ότι πάνω από το μισό πληθυσμό γύρω σου είναι ηλίθιοι, τότε άρχισε να σκέφτεσαι σε ποιο μέρος του κόσμου μπορεί να ανήκεις εσύ ο ίδιος.”
Ο Γιόχανσον λέει ότι αυτό άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις αποτυχίες στη δουλειά. “Με βγάζει από το να είμαι υπερβολικά επικριτικός”, εξηγεί. Αντί να είναι επικριτικός απέναντι στο παρελθόν, αυτή η προσέγγιση του επιτρέπει να εστιάζει στο μέλλον.
- Να βάζει τους ανθρώπους στο πλευρό της
Ως πρόεδρος της Innovative Medicines International και εμπορική διευθύντρια της Novartis, η Marie-France Tschudin έχει συνηθίσει να διαχειρίζεται αλλαγές και να εξασφαλίζει την “αποδοχή” της ομάδας της. Ένας από τους καθηγητές της στο πανεπιστήμιο της είπε από πολύ νωρίς στην καριέρα της:
“Αν δεν πάρεις τους ανθρώπους μαζί σου, μπορείς να έχεις το καλύτερο προϊόν, την καλύτερη στρατηγική, την καλύτερη ηγεσία και τίποτα δεν θα συμβεί”.
Αυτό τη διαμόρφωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της ζωής, λέει η Tschudin.
“Όταν επενδύεις χρόνο για να βεβαιωθείς ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να έρθουν μαζί σου, αυτό έχει μεγάλη σημασία”, τονίζει. “Σε περιόδους αλλαγών, το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μην είσαι εκεί”.
- Είναι εντάξει να μην είσαι τέλειος
Στη ζωή, όπως και στις επιχειρήσεις, πολλοί στοχεύουν στην τελειότητα. Αλλά αυτός ο καλοπροαίρετος στόχος μπορεί γρήγορα να γίνει εμπόδιο. Μερικές φορές το λιγότερο μπορεί να είναι περισσότερο, όπως έμαθε η Caroline Casey, ιδρύτρια του The Valuable 500, μιας επιχειρηματικής συλλογικότητας που εργάζεται για την εξάλειψη του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία.
“Να θυμάστε ότι το 80% είναι αρκετά καλό… Η τελειότητα είναι αυτό που μπαίνει στο δρόμο σας”.
Αυτά ήταν τα λόγια του επιχειρηματικού της μέντορα, ενός διευθύνοντος συμβούλου της Fortune 200, ο οποίος εξήρε τη φιλοδοξία και το όραμά της, αλλά τη δίδαξε να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από την τελειότητα, προκειμένου να αποκτήσει δυναμική.
“Η τελειότητα είναι αυτό που σε εμποδίζει. Φύγε από το δικό σου δρόμο”, πρόσθεσε η Casey.
- Η δύναμη του σφυρίγματος
Η Nicola Mendelsohn δεν είναι μόνο επικεφαλής του Global Business Group της Meta, ιδιοκτήτριας του Facebook, αλλά έχει και έναν ανίατο καρκίνο του αίματος. Μια συμβουλή που τη βοήθησε να αντιμετωπίσει και τις δύο προκλήσεις ήταν η εξής:
“Δεν μπορείς να κλαις και να σφυρίζεις. Έτσι, μερικές φορές όλα αυτά μπορεί να γίνουν λίγο υπερβολικά, και αν σφυρίζεις, σου υπόσχομαι ότι δεν μπορείς να κλάψεις ταυτόχρονα”.
Επισημαίνει επίσης ως μότο της το σύνθημα της Eleanor Roosevelt να κάνεις πράγματα που νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις.
“Γιατί όταν κάνεις αυτά τα πράγματα, ξέρεις, είναι τρομακτικά. Αλλά τότε είναι που μαθαίνεις τα περισσότερα. Τότε είναι που πιέζεις τον εαυτό σου και όταν κοιτάς πίσω, λες, ναι, το έκανα αυτό και ήμουν περήφανη”.
- Ξεπερνώντας το φόβο
Ως επικεφαλής στρατηγικής της Halo Car, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην τεχνολογία των αυτοκινούμενων οχημάτων, η Cassandra Mao πιστεύει επίσης στο να ξεφεύγει από τη ζώνη άνεσής της.
“Μου αρέσουν πολύ οι εμπειρίες όπου νιώθω πολύ άβολα και ενδίδω σε αυτές. Στην πραγματικότητα τις αναζητώ, γιατί πιστεύω ότι όταν νιώθεις άβολα, είναι συχνά ένα μήνυμα ότι κάνεις κάτι καινούργιο – και το να κάνεις κάτι καινούργιο είναι το πρώτο βήμα για να αναπτυχθείς, σωστά;”.
Η καλύτερη συμβουλή της; “Νιώσε το φόβο και κάνε το έτσι κι αλλιώς”.
“Ο φόβος είναι μια χαρά, ο φόβος είναι πληροφορία”, προσθέτει η Μάο, “αλλά δεν χρειάζεται να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας των πράξεών σας”.
- Να είστε παθιασμένοι
Ως μηχανικός λογισμικού που τώρα διευθύνει την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών επόμενης γενιάς Boom Supersonic, ο Blake Scholl ακολουθούσε πάντα το πάθος του. “Δεν έχω το βιογραφικό για να κατασκευάσω υπερηχητικά αεροπλάνα”, λέει. “Ξόδεψα ένα χρόνο για να διδαχθώ κατά κάποιον τρόπο τις βασικές αρχές του σχεδιασμού αεροπλάνων και των οικονομικών των αεροπλάνων, και αποδείχθηκε ότι μπορώ να τα μάθω αυτά”.
Περιγράφει την παραδοσιακή νοοτροπία της εξειδίκευσης σε ένα θέμα και της εξέλιξης σε εμπειρογνώμονα με την πάροδο του χρόνου ως “αυτοπεριοριστική”, επισημαίνοντας ότι “οι ικανότητες είναι πολύ ευμετάβλητες, οι γνώσεις είναι ευμετάβλητες, αλλά τα πάθη όχι.”
Ο Scholl πιστεύει:
“Είναι πολύ πιο ισχυρό να ακολουθείτε τα παθός σας και να αφήνετε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας να ακολουθούν εκεί που σας οδηγεί το πάθος σας”.